Sosyal Medya

Güncel

Amerika’nın Darbelerden Hiç mi Hiç Haberi ve Dahli Yokmuş - Ali Haydar Haksal

Abede Dış İşleri Bakanı John Kirby Türkiye’de darbe ile ilgili gelişme ve düşüncelerden ötürü rahatsızlığını dile getirmiş! Bu, Abede’nin resmi görüşüdür tabiî. Bu açıklama ve düşünceleri duyduktan sonra insanın gülesi geliyor.



ABD  emperyalizminin Müslüman coÄŸrafyada sürdürdüğü terör, iÅŸgal, iç iÅŸlerine müdahale hiç olmuyormuÅŸ, çok masumlarmış gibi bir yaklaşım söz konusu ediliyor. Ä°nsanlığın gözünün içine baka baka bunlar söyleniyor. Bölgedeki iÅŸgaller, terör olayları, süregelen zulümlerde hiçbir etkileri yokmuÅŸ kendileri çok masummuÅŸ gibi bir yaklaşımda bulunuluyor.
 
Türkiye’den neden suçlanıyorlarmış, darbeden sorumlu tutuluyorlarmış gibi hayıflı bir göndermede bulunuyor. VerdiÄŸi demeç ÅŸu:
John Kirby, ABD’nin CBS kanalında: “Türkiye halkı neden ABD’nin darbe giriÅŸiminin arkasında olduÄŸuna yönelik bir hisse kapıldı” sorusuna verdiÄŸi karşılık hem düşündürücü hem de ilginç. “Türk medyasının çoÄŸu üyesi, bu düşünceyi durdurmak için hiçbir ÅŸey yapmadı. Türk halkının aklından geçenleri ve bu düşünceye nasıl kapıldıklarını bilmiyorum. Bu komik bir durum. ABD’nin bununla ilgili bir iliÅŸkisi yoktu” diye karşılık veriyor. Darbe gecesi Amerikalı yetkililer uzun zaman hiçbir açıklamada bulunmadılar, darbe giriÅŸiminin sonucunu beklediler. Hatta kimi yetkililerin yaptığı açıklamalar, Abede’nin etkisinin olup olmadığına dair önemli ipuçları veriyordu. Darbe giriÅŸiminde bulunanların “iyi çocuklar olduÄŸu” belirtilmiÅŸti zaten. Amerikan yetkililer darbe sürecinin sonucunu beklediler, ancak saat gece ikide istemeye istemeye açıklama lütfunda bulundular. Ve tabii hiç de keyifli oldukları söylenemez. Darbecilerin Ä°ncirlik Hava Ãœssü’nde onlarla birlikte oldukları artık biliniyor. Bütün göstergeler onları iÅŸaret ediyor zaten. Darbeciler Amerika’ya sığınıyorlar.
 
 
Amerika’nın darbede etkili olmadığı ya da desteklemediÄŸi düşüncesi asıl üzerinde durulması gerekiyor. Türkiye’deki hemen bütün darbelerin arkasında oldukları çok açık. Daha sonra yapılan açıklama ve belgelerin dökümü de bu sonucu gösteriyor.
 
Mısır’da destek verdikleri Sisi darbesi gibi bir sonuç beklediler, olmadı. Uzun zaman ve hala da darbe süreci ve sonucundan hiç de memnun olmadıkları gün gibi ortada. Asıl Türkiye medyası ile ilgili açıklamaları ve yaklaşımı ilginç. Türk medyasından beklentileri asıl dikkat çekici. “Türk medyasının çoÄŸu üyesi, bu düşünceyi durdurmak için hiçbir ÅŸey yapmadı.” Demek ki onlar adına bu ülkede kamuoyu oluÅŸturmaya görevli bir medya var. Göndermesinin nereye olduÄŸu aÅŸağı yukarı anlaşılıyor.
 
Dahası darbe merkezinin ve yönetilen yerin Amerika’da olduÄŸu da kesin. Fetullah Gülen’in koruma altında, üstelik bütün iÅŸaretlerin o merkez dönük olduÄŸu zaten biliniyor. Kaldı ki bu darbenin sadece söz konusu cemaat ile sınırlı olmadığı kesin. Darbe giriÅŸimi bir koalisyon idi. Ulusalcı Kemalistler, memnuniyetsizler, milliyetçiler, laik ve sekülerler de iÅŸin içindeydi. Onların böylesine büyük bir organizasyonu yalnız başına oluÅŸturmaları asla düşünülemez. Amerika’nın Türkiye’ye karşı tutumu da ortada. Kerhen bir duruÅŸları var.
 
Türkiye’nin Ä°srail’e mecbur ediliÅŸi de ayrıca üzerinde durulmayı gerekli kılıyor. Darbenin asıl amaçlarından biri de Türkiye’nin yeniden Ä°srail eksenine zorlanmasıydı. Bu dolayısıyla Amerika eksenidir de. Amerika ile Ä°srail’i ayrı düşünemeyiz. Terör ve darbeler de onlarsız olmaz. Çünkü hemen bütün darbelerin sonuçları onların lehine geliÅŸiyor.
 
Türkiye’de darbenin merkezinin yüksek sesli dile getiriliÅŸi Amerika adına tedirgin edici. Onlar zaten zaman zaman bölgesel kamuoyu rahatsızlıkları söz konusu olunca yeniden bir hamlede bulunuyorlar.
Karmaşık bir süreçte bulunuyoruz.
 
Amerika ne eder yapar yeniden bir yolunu bulur ve ortamı kendi lehine çevirir. Sorun Müslümanların kendisinde. Bunun üstesinden gelinemedikçe bu sorunlar asla çözülemez.
 
Ali Haydar Haksal - Milli Gazete

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.